Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja

seminar 750x354Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja, u organizaciji Vlade Republike Srbije i Evropske komisije, organizovan je 19. oktobra 2017. godine u Klubu poslanika.

Vlada Republike Srbije je u saradnji sa Evropskom komisijom 11.juna 2015. organizovala treći po redu Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u RS, nakon čega su usaglašeni Operativni zaključci koji predstavljaju preuzete obaveze Republike Srbije - da do 2017. godine sprovodi iste.

Na Seminaru 19. oktobra evaluirali su se rezultati Operativnih zaključaka i definisali proriteti i neophodni resursi za naredni dvogodišnji period.

Pre održanog Seminara, Liga Roma je pripremila Analizu sprovođenja Operativnih zaključaka iz juna 2015. i predočila ih Vladi Republike Srbije i Evropskoj Komisiji.

 

 

 

 

X skupština SKRUG-a - Lige Roma

SKRUG – Liga Roma je održala X Skupštinu SKRUGa – Izbornu, 11-13.oktobra 2017. na Avali.

Na njoj su članovi SKRUGa ponovo ukazali poverenje Osmanu Baliću, predsedniku SKRUGa, u narednom dvogodišnjem mandatu.

Izabran je novi UO koji je podmlađen novim članovima i koji će u narednom periodu voditi ovu organizaciju. Članovi UO kao i predsednik napominju da će se zalagati da se nova Strategija kao i AP sprovode onako kako piše u dokumentima.  

Na X godišnjoj izbornoj skupštini Stalne konferencije romskih udruženja građana (SKRUG-a) – Lige Roma učestvovali su i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predsednik i zamenik predsednika IO Miloš Paunković i Dragan Ristić.

DSC 0265DSC 0267DSC 0268DSC 0274DSC 0275DSC 0280DSC 0319DSC 0309DSC 0328DSC 0326DSC 0323DSC 0317DSC 0333

 

Studijska poseta delegacije iz Slovačke Srbiji

skrug zapošljavanje 750x354Stalna konferencija romskih udruženja građana (SKRUG) – Liga Roma organizovala je sastanak povodom studijske posete delegacije iz Slovačke Srbiji u periodu 19-21.jula 2017, odnosno predstavnika ETP Slovakia – Centre for Sustainable Development, i NVO koja se bavi pitanjima stanovanja i zapošljavanja Roma, u okviru projekta RARE – Promena diskursa, promena praksi – Romi kao ljudski resursi. 

Sadržaj sastanka bio je predstavljanje modela reciklažnih i građevinskih zadruga u Nišu, kao primera dobre prakse zapošljavanja Roma.

Sastanak se organizovao u gradskoj kući u Nišu, između predstavnika grada Niša, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,  SKRUGa, i OCD Centre for Sustainable Development iz Slovačke, i NVOa koja se bave modelima zadruga.

Predstavnici iz Slovačke su: ETP Slovakia – Centre for Sustainable Development, Slávka Mačáková direktorka, saradnici Andrea Hagovska i Miroslav Pollak.

Skrug Liga Roma, OCD Centre for Sustainable Development iz Slovačke, predstavnici grada Niša, NVO kao i Ministarstva rada održali su radni sastanak u okviru projekta “Romi kao ljudski resursi” u kome učestvuje 20 partnerskih organizacija i institucija iz 13 zemalja Dunavskog regiona u partnerstvu sa Mađarskom.

 

 

Održana pres konferencija SKRUG-a


Danas je u Medija centru u Beogradu održana Pres konferencija Stalne konferencije romskih udruženja građana (SKRUG-a) – Lige Roma.

Sadržaj pres konferencije bilo je predstavljanje rezultata razvijene metodologije za monitoring sprovođenja Strategije za socijalno uključivanje Romkinja i Roma 2016-2025, i praćenja sprovođenja mera Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, u procesu pridruživanja Srbije EU u delu koji se odnosi na položaj Roma.

Razmenjena su iskustava na temu sprovođenja politika prema Romima u Srbiji. 

Na press konferenciji su govorili:

  • dr Goran Bašić, ekspert, Institut društvenih nauka
  • ing. Osman Balić, predsednik SKRUGa

 

skrug 1

skrug 4

 

 

Page 1 of 6

Current Topics

Personal review

Publication

POSTANI ČLAN


SKRUG – LIGA ROMA vas poziva da joj se priključite u ostvarivanju strateških ciljeva Lige Roma.

info@ligaroma.org.rs

NEWSLETTER


SKRUG - LIGA ROMA


Beograd - Jug Bogdanova 12/IV/15
+ 381 11 26 21 003

Niš - Trg Kralja Aleksandra 2a
+ 381 18 42 46 940

Subotica - Somborski put 60
+ 381 24 55 46 97